Substation Trench

2008

Residential Commission 

Chris Fox was commissioned to develop this project for a private residence in a converted electrical Substation in Paddington Sydney. Built in 1916 on the remains of an old quarry, the substation front walls and a series of elongated trenches were maintained and a new 3 storey building was inserted behind in 2001. These trenches once housed mains cables coming into the Substation to be stepped-down through a series of transformers before heading out for distribution to surrounding area.

Developing from this history of the site, this permanent art installation integrates specific stainless steel components, lighting and a glass floor to refigure the existing trench. Referencing the transformation of the mains power into data, power and light, a series of quotes are also textured into the glass floor. These quotes are positioned in a chronology of scientific thinking from important historical figures in the understanding of the transference of electricity.

ChrisFox_Substation_Trench-1-4.jpg
ChrisFox_Substation_Trench-1-8.jpg
ChrisFox_Substation_Trench-1.jpg
ChrisFox_Substation_Trench-1-2.jpg
ChrisFox_Substation_Trench-1-7.jpg
ChrisFox_Substation_Trench-1-3.jpg
ChrisFox_Substation_Trench-1-9.jpg
ChrisFox_Substation_Trench-2-2.jpg
ChrisFox_Substation_Trench-3-2.jpg